10.03.20 група №18

Предмет: "Основи санітарії та гігієни"
Тема уроку: Стерилізатори та дезінфектори
Домашнє завдання: законспектувати даний матеріал у зошит.


спеціальний посуд для занурення інструменту в дезинфікуючий розчинДезінфекція — це знищення збудників інфекційних хвороб.
Стерилізація — це знищення всіх(!) мікроорганізмів та їх спор.
Правила охорони праці для перукарень конкретизують процедуру дезінфекції наступним чином:
Обслуговування відвідувачів проводиться продезінфікованим інструментом, для чого інструмент для манікюру опускають у спирт (денатурований або гідролізний) міцністю 70%. Спирт, що призначений для дезінфекції інструмента, наливають у посудину з широким горлом із притертою пробкою або кришкою, що щільно закривається. Кожну порцію спирту використовують не більше ніж на 150 процедур. Посудина, у якій дезінфікується інструмент для манікюру/педикюру, повинна вміщати 50 мл спирту.
При дезінфекції інструменту необхідно слідкувати за тим, аби ріжуча поверхня була повністю занурена у спирт.
передстерилізаційна обробка: менанічне очищення і промивання проточною водоюІнструменти та вироби з пластмаси дезінфікуються 0,5% розчином хлораміну на протязі 10–15 хв. Розчин наливають у пластмасові банки з кришками ємкістю не меншою 500 мл та замінюють свіжим не рідше одного разу на 5 днів. Чашки для манікюру миються протічною гарячою водою з милом та содою і занурюються у кип'яток. Пилочки для манікюру протирають спиртом.
Після дезінфекції проводиться передстерилізаційна обробка: механічне очищення і промивання проточною водою.
інструменти, занурені в кульки, у кварцовому стерилізаторіДалі — стерилізація інструментів. Вона проводиться:
  • кип’ятінням (застосовується рідко, оскільки воно суттєво скорочує термін служби інструменту),
  • нагріванням у сухожаровій шафі або кварцовому стерилізаторі.
Кварцові стерилізатори швидко завоювали довіру майстрів манікюру/педикюру завдяки компактним розмірам і швидкості стерилізації: вона займає близько 30 секунд (попередній прогрів стерилізатора займе 30 хвилин). Слідкуйте, щоб інструмент був при цьому абсолютно сухим, інакше він може зіпсуватися.
сухожарова шафаШвидкість і ефективність стерилізації забезпечується діапазоном температур: 240–250 °С. Однак, варто пам’ятати, що теплопровідність кульок із кварцового скла з часом починає зменшуватися, тому їх рекомендується замінювати приблизно раз на рік. Конкретні рекомендації  щодо правил використання стерилізатора слід уважно вичитати в інструкції, яка до нього додається.
При виконанні педикюру пам’ятайте: перед тим, як запросити клієнта вмоститися у педикюрному кріслі, це крісло накривають чистеньким простирадлом, а підголівник накривають паперовою або бавовняною серветкою (білизна змінюється після кожного відвідувача). крісло для педикюруВикористану білизну передають у підсобне приміщення. Вже згадані нами Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів (ДСПіН 2.2.2.022-99) забороняють прати білизну з перукарні вдома. Прати її в самій перукарні можна лише за умови, що є спеціально обладнане приміщення з пральною машиною (з режимом 90 °С), сушильною машиною та прасувальним обладнанням. Якщо всього цього добра, та ще й в окремо відведеному приміщенні, немає, то слід звернутися до спеціалізованого підприємства, яке надає послуги прання і прасування.
Дотримання правил догляду за інструментами захищає нас і наших клієнтів від хвороб. Крім того, це дисциплінує майстра, збільшує впевненість у власній кваліфікації і в цінності тих послуг, які ми надаємо нашим клієнтам.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу