15.05.20 група № 18

Предмет: "Професійна етика та психологія" Урок № 5

Тема уроку: Професійний такт.

Домашнє завдання: законспектувати матеріал у зошит.

Професійний такт – професійна характеристика особистості, являється складовою професійної майстерності і набувається разом з професійною освітою, практикою і досвідом професійної діяльності. Повага до співбесідника, бережливе ставлення до особистості - основи професійного такту, який виявляється в звичках людини, в мові, зовнішньому вигляді.

Саме слово „такт” (від латинського tactus) – це форма людських взаємовідносин, необхідна умова успішного спілкування між людьми.
Тактовну людину характеризують такі риси характеру, як ввічливість, привітність, кмітливість, повага до чужої думки, врівноваженість, почуття гумору, толерантність.

Є декілька поглядів на визначення професійного такту. 
  • Перші вважають, що професійний такт – це природна здатність впливати на субєкт;
  •  другі – це складова частина загальної культури; 
  • треті – це досконале володіння своєю професією.  
Отже, професійний такт – це міра доцільного впливу встановлювати продуктивне спілкування, спеціальні вміння, за допомогою яких фахівець в кожному конкретному випадку застосовує найбільш ефективні засоби спілкування.

Професійний такт - творче вміння обирати в кожному конкретному випадку такий стиль поведінки, такий підхід (за допомогою слова, вчинків, тону, погляду, жестів, міміки тощо), які оберігають честь і гідність особистості у колективі, кожного, не принижуючи й не возвеличуючи його. Спрямованість на людину, її розвиток, захопленість своєю справою, професійне володіння організаторською технікою і толерантність — ось що стає запорукою продуктивного стилю у професійному спілкуванні.

Тактовність - невід’ємна риса характеру професіонала.

Професійний такт, як форма взаємовідносин, визначаться багатьма сторонами особистості, його ідейними переконаннями, культурою поведінки, загальною і спеціальною освітою, запасом відповідних умінь і навичок. Оволодіти тактом, немаючи професійноїмайстерності, неможливо. Професійнийтакт не засвоюється шляхом заучування, запам’ятовування чи тренування. Він є наслідком творчості індивідуальності, показником гнучкості його розуму,не стереотипності, може мати різні форми, які залежать від вікових особливостей, особливостей темпераменту, характеру.
Характерні ознаки професійного такту-це :
  • стриманість,але вимогливість професіанала, вміннязробити зауваження тактовно(в формі, яка не принижує особистість);
  • володінняактивним запасом різноманітних способів впливу на особистість, встановлення контакту;
  • сила волі, уважність, послідовність, кмітливість, гумор і іронія, усмішка, погляд, інтонація голосу;
  • взаємовідносини, побудовані на взаємній довірі і взаємній повазі;
  • вмінняслухати, висловлювати власну думку.
Обов'язковою передумовою професійного такту є знання індивідуальних особливостей, психічного стану, настроїв і переживань співбесідника. співбесідника, «бачити себе в учневі та учня в собі».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу