17.03.20 група № 18

Предмет: "Основи санітарії та гігієни"

Тема уроку: Види дезінфекції

Домашнє завадння: Законспектувати даний матеріал у зошит.

Види стерилізації

До виду стерилізації потрібно відноситись відповідально оскільки спори мікроорганізмів є стійкі до певних їх видів. Від обраного виду стерилізації буде залежати здоров’я клієнта, він має бути ефективним та без руйнівної дії на інструмент.

Існує три основні види стерилізації:
  1. фізична 
  2. механічна
  3. хімічна
 Тривалість стерилізації залежить від області застосування інструменту а також від особливостей обладнання що використовується.
До фізичної стерилізації відноситься:
  1.  Термічна або парова обробка інструменту(автоклав).
Особливістю термічної обробки інструменту є активне проникнення пари між інструментами і всередину їх матеріалів.
Стерилізацію при використанні сухого та гарячого повітря проводять в спеціальних шафах при температурі 180–200°С. При використанні даного методу для обробки металевих предметів потрібно помістити в спеціальні бокси

  1.  Променева (стерилізація ультрафіолетовим випромінюванням). Використовується для підтримки простерилізованого інструменту до наступного використання.

Механічний вид відноситься до першого етапу очистки інструменту та має лише поверхневу дію і є тільки підготовкою до стерилізації інструменту. Метою даного методу є зменшення концентрації мікроорганізмів на поверхні манікюрного інструменту. Використовуються серветки змочені в дезинфікуючому розчині, щіточки. 

До хімічної стерилізації відноситься очистка інструменту спеціальними розчинами. Даний метод придатний до обробки виробів з полімерних матеріалів, корозійно-стійких матеріалів та сплавів. Даний вид є менш дієвішим ніж фізична обробка інструменту але є обов’язковим етапом перед застосуванням термообробки. Ефективність хімічного виду обробки інструменту залежить  від концентрації засобу, часу витримки стерилізації і температури стерилізованого розчину.
Зверніть увагу на матеріал ємностей (ванночок), вони повинні бути закриті - скляні, пластмасові або емальовані. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу