22.04.20 група № 18

Предмет: "Основи санітарії та гігієни" 

Тема уроку: "Поняття про інфекційний процес"

Домашнє завдання: законспектувати даний матеріал у зошит

  Для виникнення і розвитку інфекційного процесу необхід­ні три складники: 

а) наявність патогенного мікроба; 
б) проникнення його в сприйнятливий макроорганізм; 
в) певні умови зовнішнього середовища, в якому відбувається взаємодія між мікро- і макроорга­нізмом.

Інфекційний процес – це сукупність фізіологічних і патологічних механізмів, що виникають при вторгненні в організм патогенних мікроорганізмів.

Незважаючи на принципову подібність наведених понять, вони мають певні відтінки, а саме: термін “інфекція” більше характеризує збудника, а “інфекційний процес” – ті явища, що відбуваються в організмі хазяїна, як з боку самого інфекційного агента, так і з боку макроорганізма. 
Інфекційний процес супроводжується проникненням збудника в організм, адгезією, колонізацією, виділенням токсинів та інших факторів патогенності, впливом на метаболізм хазяїна, а також реакціями з боку ураженого організма – вмиканням механізмів неспецифічного та специфічного (імунного) захисту, що завершується або повною елімінацією (ліквідацією) збудника, або обмеженням його численності та агресивності і переходом інфекції у стадію хронізації. 
Розвиток, перебіг та характер завершення інфекції залежить від властивостей обох учасників інфекційного процесу, а також від умов навколишнього середовища. В останні роки у зв’язку з розвитком молекулярної генетики та імуногенетики встановлено, що можливість виникнення інфекції у значній мірі залежить від особливостей генотипів мікроба та хазяїна.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу