31.03.20 група № 18 

Предмет: "Основи санітарії та гігієни" 

 Тема уроку: "Алергічні хвороби шкіри"



Домашнє завадння: законспектувати даний матеріал у зошит.

Шкірна алергія – це реакція імунної системи на будь-які речовини, які організм сприймає за чужорідні.
Шкірна алергія може проявлятися як контактний дерматит, діатез чи як кропивниця. Ураження шкірних покровів має вигляд висипки – плям, пухирців, вузликів, гнійників.

Причини алергії на шкірі

На нашу шкіру впливають різноманітні алергени: косметичні чи лікарські засоби, метали, засоби побутової хімії, або ж харчові продукти. Відтак, ймовірні причини виникнення алергії на шкірі:
  1. Контактний дерматит. Про таку алергічну реакцію говорять, коли шкіра реагує після прямого контакту з речовиною. Як правило, контактний дерматит поширюється на обличчя та руки. Прояви контактного дерматиту з’являються впродовж 48 годин після контакту з алергеном. Однак, іноді можуть з’явитися відразу після контакту.
  2. Цілорічний алергічний риніт. Алергічний риніт провокують побутові алергени. Його симптоми подібні до сінної лихоманки, однак прояви можуть зберігатися впродовж року.
  3. Харчова алергія. Алергія на харчові продукти виникає тоді, коли імунна система неправильно реагує на конкретні продукти. Частіше від харчової алергії страждають діти молодшого віку, але може зустрічатися й у дорослих. Поширеними харчовими алергенами є: яйця, молоко, горіхи та морепродукти. Однак, алергічну реакцію може викликати будь-яка їжа, включно з фруктами та овочами.
  4. Медикаментозна алергія. Певні ліки можуть викликати у людей алергічну реакцію. В такому випадку доречно говорити про медикаментозну алергію. Проблема в тому, що якщо людина приймає одночасно кілька препаратів, буває складно визначити котрий із них викликає реакцію організму. При проявах медикаментозної алергії необхідно припинити прийом усіх препаратів, залишити лише життєво необхідні та з фахівцем встановити препарат, який є причиною алергії.
  5. Поліноз. Деякі люди вразливі до сезонної алергії. Алергеном є пилок дерев, злакових трав або бур’янів. І оскільки, найсильніше поліноз вражає людей навесні та влітку, коли кількість пилку найбільша, часто поліноз є сезонним явищем.
  6. Атопічний дерматит та екзема. Дерматит проявляються почервонінням та сухістю шкіри, при цьому людина може відчувати свербіж. Висип може з’явитися на будь-якій частині тіла, але часто вражаються кінцівки та обличчя.
Екзема пов’язана з сухістю шкіри та часто є спадковою. Атопічний дерматит часто має хронічний перебіг з періодами загострення.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу