27.04.20 група № 18

Предмет: "Основи санітарії та гігієни" 

Тема уроку: "Визначення видів хвороб нігтів за плакатами"

Домашнє завдання: законспектувати даний матеріал у зошит.

Захворювань і дефектів нігтів існує досить багато і більшість з них супроводжуються подібними симптомами, з яких в першу чергу візуально спостерігаються такі дефекти нігтьової пластини:
  1.   зміна кольору і текстури на невластиві ознаки;
  2.   розшарування тіла нігтя;
  3.   підвищена ламкість;
  4.   відхід (задирание) від пальцевого ложа;
  5.   врізання крайок в м’які тканини.


Грибкова епідермофітія може вражати не тільки нігтьові пластини, але шкіру рук. При цьому шкірний покрив починає свербіти потім лущитися і запалюється. Нігтьова пластина ущільнюється, на ній з’являються горбки, або навпаки вона починає розшаровуватися або кришитися. У всіх випадках спостерігається зміна кольору і форми нігтики. На перших стадіях епідермофітії візуальні ознаки виражені слабо, а про наявність інфікування можуть свідчити хворобливі відчуття і свербіж пальцевого ложа і прилеглих до нього ділянок.
Панарицій відноситься до інфекційних мікробним захворювань і викликається гнійними стафілококами і стрептококами. Хвороботворні мікроорганізми через дрібні тріщини і ранки околоногтевих ділянок потрапляють в шкірний покрив, викликаючи запалення шкірного покриву і нігтьової тканини. За типом локалізації розрізняють подногтевой, околоногтевой і шкірний панарицій.
Стригучий лишай викликається грибком Tinea unguium і виражається в появі білих плям, або жовтих і біло-митних смужок на поверхні нігтя. Інфікування починається з краю пластини і потім просувається до кореня. Хвора область потовщується і знебарвлюється.
Онихолізіс – один їх видів дистрофічних уражень нігтьових пластин, що виражається в деформації їх поверхні. При цьому нижня поверхня нігтя відділяється від пальцевого ложа, змінюється забарвлення нагідок від непривабливо-жовтого до синювато-білого кольору. Якщо недуга запущений, то можливо повне відторгнення нігтя, регенерація якого досить ускладнена. Причиною онихолізіса зазвичай є неадекватна реакція організму на деякі засоби побутової хімії. Також ця недуга є вторинним ознакою наявності захворювань шлунково-кишкового тракту, нервової або серцево-судинної системи.
Існує досить багато причин, через які нігтьові пластини втрачають привабливий вигляд, пальці втрачають свою естетичність, а руки вигладять недоглянутими. Зазвичай до них відносяться:
  1. 1.порушення режиму харчування, супроводжуваного авітамінозом;
  2. 2. зловживання шкідливими звичками;
3.побутові та виробничі травматичні веління
4. недбалий або неправильний догляд за руками, включаючи неякісний манікюр.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу