03.04.20 група № 28

Предмет: "Манікюрна справа" Урок №19

Тема уроку:Виконання нарощування на проблемних нігтях.

Домашнє завдання: законспектувати даний матеріал у зошит.

ПРОБЛЕМА 1. РОЗШАРУВАННЯ НІГТІВ

Як це зазвичай буває, не можна назвати одну єдину причину. Нігті можуть розшаровуватися через:
  • Частого контакту рук з водою;
  • Псоріазу та інших аутоімунних захворювань шкіри;
  • Незбалансованого харчування та дефіциту мікроелементів (переважно кальцію, магнію, заліза, сірки і цинку);
  • Систематичних травм;
  • Банально – генетики.
І хоча вплив останнього пункту складно ігнорувати, але можна допомогти клієнту поліпшити стан нігтів.
Хороші результати показують лікувальні системи, наприклад, IBX. Компоненти лікувального лаку зміцнюють нігтьову пластину, глибоко живлять і поступово відновлюють у міру зрощення пошкоджених ділянок. Але ця система доступна в салонах краси, в домашніх же умовах рекомендуємо щодня наносити на нігті лікувальне масло від розшарування. Також необхідно виконувати прибирання і садову роботу в захисних рукавичках.
У міжсезоння важливо забезпечити організм вітамінами і мінералами. Якщо нестача велика, варто звернутися до лікаря і проконсультуватися щодо прийому збагачених препаратів.
ПРОБЛЕМА 2. ЖОВТІ НІГТІ
Нігтьова пластина в нормі повинна бути рожевою, з білими лунками. Поява жовтуватого відтінку може бути пов’язано з:
  • Проблемами з печінкою;
  • Використанням агресивних хімічних і миючих засобів;
  • Курінням;
  • Використанням ацетону і неякісних лаків, прострочених засобів по догляду за нігтями;
  • Грибковою інфекцією;
  • Псоріаз.
Іноді «синдром жовтих нігтів» виділяють в окремий діагноз – дистрофічні оніхії. Це трофічне захворювання нігтьового матриксу. Виникає внаслідок важких інфекцій, інтоксикації організму, захворювань нервової та ендокринної системи. Крім жовтизни, на нігтях з’являються плями, поглиблення і поперечні смуги.
У салоні нейл стиліста слід використовувати для покриття щільний базовий або камуфлируючий гель, щоб приховати колір. Також можна порекомендувати клієнту пройти обстеження, якщо жовтизна є симптомом захворювання.
У домашніх умовах слід виключити контакт з хімічними речовинами, носити рукавички. Відбілити пластини допоможуть содово-сольові ванночки і перекис водню.
ПРОБЛЕМА 3. ГРИБКОВА ІНФЕКЦІЯ
Ми вже писали про це неоднозначне захворювання, коли зараження і прояв – не одне й те саме. Ви можете робити манікюр або педикюр здоровому (на вигляд) клієнту, але не знати про те, що він є носієм грибкової інфекції.
Виявляється ця напасть тільки при зниженні місцевого імунітету, і від моменту зараження до появи перших симптомів може пройти від двох тижнів до року! Тому нейл стилісту так важливо ЗАВЖДИ і в будь-якій ситуації дотримуватися правил безпеки:
  1. Стерилізувати інструмент, причому не нехтувати всіма етапами стерилізації;
  2. Зберігати дезінфікувати інструмент в крафт-пакеті;
  3. Одягати чисті рукавички;
  4. Використовувати інструмент з одноразовим абразивом: пилочки, терки і диски для педикюру;
  5. Стежити за чистотою на робочому місці;
  6. Знезаражувати свої руки і руки клієнта антисептичним засобом;
  7. Давати клієнтові особистий наборчик з щітки і бафи.

ПРОБЛЕМА 4. ОНИХОЛИЗИС

Нейл стилісти не з чуток знають, що це таке. Нігті візуально виглядають неестетично: «усмішка» виступаючого краю нігтьової пластини не рівна і плавно заокруглена, а рвані, «розтікається» майже уздовж всього нігтя.
Причини такої напасті:
  • Пошкодження, підрив нігтя;
  • Пропили;
  • Відшарування і відколи нарощених матеріалів, які «тягнуть» за собою натуральну пластину;
  • Недотримання технології нарощування і покриття гель-лаком та іншими довгостроковими матеріалами;
  • Переношування штучного покриття, несвоєчасна корекція;
  • Папіломавірус людини;
  • Серцево-судинні та ендокринні захворювання;
  • Грибок і бактеріальні інфекції;
  • Псоріаз, екзема, алергія.
На жаль, але від онихолизиса можна повністю позбутися тільки в 30-40% випадків, особливо якщо захворювання вражає всі нігті. Доведеться додатково лікувати інші супутні хвороби, звертатися до лікарів інших спеціальностей. Нігті – це ж прояв внутрішнього дисбалансу, а проблема може лежати набагато глибше.
В умовах манікюрного салону нейл стиліст проводить корекцію відшарування, видаляє вільний край і виконує нарощування штучним матеріалом (якщо причина – переношування покриття).
Варто поговорити про такт. Не завжди онихолизис – це грибок. Точніше навіть, ймовірність того, що саме грибок спровокував онихолизис, дорівнює ймовірності, що причиною може бути будь-яке інше захворювання.
Онихолизис часто стає причиною комплексів у клієнта. Вислуховувати нечемні розпитування і презирство в свою адресу – далеко не найприємніше заняття, особливо якщо клієнт вже «обпікся» і отримав онихолизис якраз-таки з-за некомпетентного майстра. Підійди до цього питання зважено – якщо розумієш, що не зможеш працювати з такими нігтями, скажи про це клієнту чесно, але без переходу на особистості.
Якщо стан важкий, тактовно направ клієнта до лікаря. Він повинен підібрати лікуючі препарати, в тому числі і для внутрішньої корекції балансу вітамінів і мінералів.
Клієнту може знадобитися пройти лікування від грибка і бактеріальних інфекцій. Не можна «запечатувати» їх під шар штучного покриття, щоб не посилити проблему. У домашніх умовах можна підривати вогнище відшарування, потрібно звернутися до лікаря при натяку на грибок або інфекцію, коротко зістригти нігті і носити захисні рукавички під час прибирання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу